Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Έμεινες έγκυος; Απολύεσαι αν είσαι διορισμένη αναπληρώτρια σε κάποιο σχολείο...


Με απόλυση θα τιμωρεί το υπουργείο Παιδείας τους αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι αναρρωτικές άδειες, σύμφωνα με το φιρμάνι που εξέδωσε, δεν θα υπερβαίνουν τις 15 ημέρες συνολικά ανά έτος. Μετά τη συμπλήρωση του ορίου
αυτού, οι εκπαιδευτικοί θα απολύονται! Από τη ρύθμιση αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι έγκυοι εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους. Το υπουργείο Παιδείας θέτει υπό διωγμό ακόμη και την κύηση. Τα παραπάνω προβλέπονται στην εγκύκλιο 155734/Δ1 που φέρει ημερομηνία 10-12-2012 και χαρακτηρίζεται από την ΟΛΜΕ ως μνημείο βαρβαρότητας.

Οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που υπερβαίνουν αναρρωτική άδεια 15 ημερών συνολικά, ανά έτος, θα απολύονται! Να αποσυρθεί τώρα η επαίσχυντη εγκύκλιος ζητούν ΟΛΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, εφόσον «δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση) δικαιούνται άδεια, όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά. Μετά τη συμπλήρωση, κατά τα ως άνω, μισού μήνα αδείας, με αποδοχές, απολύονται». Και βεβαίως, «οποιαδήποτε χορηγηθείσαάδεια, πέραν των 15 ημερών, συνολικά ανά έτος, δεν μπορεί να υπολογισθεί ως διδακτική προϋπηρεσία». Την εγκύκλιο καλούνται να εφαρμόσουν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενες, όπως αναφέρεται με τον μεγαλύτερο κυνισμό, στην «αδήριτη ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της οικονομίας»! Δηλαδή, μετά από 15 ημέρες συνολικής άδειας, οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί θα χάνουν, για χάρη της «δημοσιονομικής προσαρμογής», τη δουλειά τους, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που τους υποχρεώνει να μείνουν μακριά από το σχολείο τους.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που ενοχοποιείται η εγκυμοσύνη. Η κύηση, τονίζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αποτελεί με την εγκύκλιο αυτή, αιτία πιθανής απόλυσης και απώλειας του χρόνου προϋπηρεσίας. Πρόκειται για βάναυση καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς τόσο ο νόμος 1483/1984 όσο και ο νόμος 3655/2008 (άρθρο 142) προστατεύουν την εγκυμοσύνη, απαγορεύουν την απόλυση εγκύων, ενώ ρητά αναγνωρίζουν την απουσία από την εργασία, λόγω επιπλοκών, ως κώλυμα χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Επομένως δικαιούνται να λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους. Το υπουργείο τα γνωρίζει πολύ καλά τα παραπάνω και για τον λόγο αυτό μεταφέρει την ευθύνη και καθιστά υπεύθυνους για την εφαρμογή της εγκυκλίου τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος, επισημαίνει η ΟΛΜΕ, δεν εκδόθηκε μόνο για τους αναπληρωτές, αλλά στοχεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλους. Η προστασία σε περίπτωση ασθένειας και η μητρότητα φαίνεται να αποτελούν, για τη συγκυβέρνηση, αναχρονισμό του παρελθόντος μπροστά στους στόχους και τις επιταγές του κεφαλαίου. Όπως είναι επόμενο, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών ζητεί την απόσυρση της εγκυκλίου, απαιτεί προστασία και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές και δηλώνει ότι θα στηρίξει συνδικαλιστικά, με κάθε μέσο, κάθε εκπαιδευτικό που θα απολυθεί για τον συγκεκριμένο λόγο. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι αν η διοίκηση της εκπαίδευσης εφαρμόσει την εγκύκλιο που καταπατά την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, θα προκηρύξει άμεσα κινητοποίηση.
ΠΗΓΗ:Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου