Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τρεις δόσεις σε μία! Χρυσώνουν το χάπι για τον έλεγχο;


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραδέχθηκε έμμεσα ότι βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τριών δόσεων στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της Bild Ζeitung. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται η εφαρμογή ελεγκτικού μηχανισμού. 
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζεται η εφάπαξ καταβολή 3 δόσεων, αλλά απαιτείται ταυτόχρονα ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου. 

Ο κ. Σόιμπλε, διευκρίνισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα λάβει τις 3 εναπομείνασες δόσεις για το 2012, όταν όλα τα κρίσιμα ζητήματα θα έχουν διευθετηθεί, απηχώντας την επιμονή της Γερμανίας στη σύσταση ειδικού λογαριασμού για την καταβολή της δόσης. 

Νωρίτερα, στο δημοσίευμα της Bild αναφερόταν ότι, η Ελλάδα θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 44 δισ. και το απέδιδε σε επιθυμία του Βερολίνου.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σχολίασαν το δημοσίευμα αναφέροντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει την εφάπαξ εκταμίευση των 3 δόσεων, ωστόσο είναι κάτι που δεν έχει «κλειδώσει» και οι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

H πληροφορία αυτή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με όσα διέρρεαν το τελευταίο διάστημα, περί τμηματικής καταβολής της δόσης των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, υποστηρίζει ότι η Γερμανία επιθυμεί να εκταμιευθούν εφάπαξ οι τρεις δόσεις (44 δισ. ευρώ) από το δάνειο προς τη χώρα μας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Bild, το Βερολίνο επιθυμεί να λάβει η Ελλάδα εκτός από τα 31,3 δισ. ευρώ του β΄τριμήνου, άλλα 5 δισ. ευρώ από το γ΄τρίμηνο και 8,3 δισ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την εκταμίευση όλου του ποσού που αφορά στο 2012.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κυρία Μαριάννε Κότχε , όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σενάριο αυτό, δήλωσε πως «οι συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται» και προσέθεσε ότι «αποφάσεις για ερωτήματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση αναμένονται, αυτό αφορά και τις λεπτομέριες των καταβολών που προβλέπονται στο πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου