Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τα μέτρα τα πήραμε, τον κίνδυνο δεν τον αποφύγαμε.Άλλα μας είπε ο Πρωθυπουργός.

Η έγκριση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή μειώνει βραχυπρόθεσμα το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί βιώσιμο και το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα, τονίζει η Fitch. 

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι μόνο ένας συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την ευρωζώνη, η παράδοση από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και η μετακύλιση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα του χρέους. 

Μετά το ελληνικό PSI τον Απρίλιο, το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, οπότε λίγα μπορούν να κερδηθούν από ένα περαιτέρω κούρεμα των ιδιωτών, αναφέρει η Fitch.

Όπως σημειώνει, τα νέα μέτρα λιτότητας λογικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και θα επιτρέψουν την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης. 

Ωστόσο, η Fitch υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικά πολιτικά και εκτελεστικά ρίσκα λόγω και των κοινωνικών αναταραχών, ενώ αμφισβητεί το ενδεχόμενο ανάκαμψης της οικονομίας εν όψει δυο ακόμη ετών λιτότητας. 

Ο οίκος θεωρεί ότι το eurogroup θα εγκρίνει την παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια, έως το 2016, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας, αλλά αυξάνει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2013-2016 κατά 22 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου